Sevgili okurlar sizlere hep bildiğimiz bir konuya, farklı ve bambaşka bir açıdan bakmaya davet ediyorum. Davranışlarımız tutumlarımızla ilgili bu yazımda, davranışlarımızın kaynağına bakacağız.
Sürekli iletişim halindeyiz. İsteyerek istemeyerek tüm canlı cansız varlıklarla iletişiyoruz. Çoğu zaman iletileri alıyoruz ve geri göndermiyoruz, sanki bir tenis topu gibi sözcükler bir taraftan diğerine uçuşuyor. Kimi zaman servisi biz başlatıyoruz, bir “merhaba” ile ya da kimi zaman “anlaştık” diyerek tenis maçını bitiriyoruz. Bazen alakasız sorular ya da sözlerle sınırları aşıyoruz… Ve temsili topumuz saha dışına çıkıyor. Sonra bu ilişkiyi yoluna koymak için, toparlamak için çabalıyoruz. Bazen anlamsız sorular karşı tarafa ulaşamadan filelere takılıyor ve seti kaybediyoruz.
Ve ve ve Sizce iletişim halindeyken davranışlarımızı belirleyen hangisi?
Nasıl davranacağımızı karşılaştığımız olay mı belirler?
Yaşamımızda bir olayla (DURUM) karşılaştığımızda, onun hakkında bir fikrimiz ya önce den vardır ya da o anda bir fikre kapılırız (DÜŞÜNCE). Aynı saniyelerde çok çok hızlı duygulanım yaşarız (DUYGU). Ve bir davranış oluştururuz (DAVRANIŞ).
4D Kuramını sıralamasını söyle yapabiliriz.
DURUM (Bizi etkileyen belli bir olay)
DÜŞÜNCE (Bu olaya ilişkin düşüncelerimiz)
DUYGU (Düşüncemiz etkisi ile ortaya çıkan duygumuz)
DAVRANIŞ (Düşüncemiz etkisi ile ortaya çıkan davranışımız)
Bununla ilgili bir örnek olay düşünelim.
Ayşe hanım komşusuna gider, tam kapıyı çalacakken ev sahibi Fatma hanımın çığlıklarını duyar ve zili çalar. Fatma hanım kapıyı kızgın bir şekilde açar. Ayşe hanım neden kızdığını sorar. Bunun nedeninin küçük çocuğunun cam vazoyu kırması olduğunu söyler. (Fatma hanım kızgındır, bağırıyordur (DAVRANIŞ) çünkü, çocuğu vazoyu kırmıştır (DURUM).
Ayşe hanım aynı gün, aynı kattaki diğer komşusu Emine hanıma gider. Emine hanımlara gittiğinde yerde kırılmış bir vazo ve mahcup bir çocuk ve gülümseyen Emine hanımı görür. Ayşe hanım, gördüklerini anlamak ister ve sorar. Emine hanım şöyle açıklar, az önce çocuğunun cam vazoyu kırdığını kendisinin de “olsun cana geleceğine mala gelsin” dediğini söyler.
Ayşe hanım şaşırmıştır. Az önce Fatma hanımın çocuğu vazoyu kırdığında çok hiddetlenmişti. Peki Emine hanımın da vazosu kırılmıştı, o neden aynı şekilde davranmıyordu? Değişen neydi? Davranışlarımızı olan olaylar ve içinde bulunduğumuz durumlar mı belirlerdi?
Hayır, durumlar belirlese her iki komşu da aynı davranışı göstermeliydi.
Peki, davranışları durumlar belirlemiyorsa, ne belirliyordu?
Bu durum, düşünce, duygu, davranış zincirinde kırılma noktası ne idi?
Evet, düşünce zincirin kırılma noktası olmalıydı…
Düşüncemizi değiştirdiğimizde, davranışlarımız değişecek…
Dünyada olup biten, olayları durumları değiştiremeyiz. Fakat ne düşüneceğiniz size kalmıştır. Bu lüksü kullanalım ve hayatımızı kolaylaştıralım…
Olan bitene vereceğiniz karşılıklar sizin kimliğinizi, düşüncelerinizi ortaya koyacak…
“Testinin içindeki ne ise, dışına da o sızar” Türk atasözü
Haftaya, “Düşüncelerimizi nasıl değiştirebiliriz?”
#4Dkuramı #kuram #düşünce #dusunce #değişim #değişiklik #cesaret #hayat #fark #farkındalık #gelişim #4D #nurayekinci #nry #nurayekinci
Siz de fikrinizi belirtin